Semantics.gr
Υποδομή Δημοσίευσης Σημασιολογικών Πόρων ως Ανοιχτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα
Το Semantics.gr είναι μία πρότυπη υποδομή που υποστηρίζει τη δημιουργία, επιμέλεια και διασύνδεση λεξιλογίων, θησαυρών όρων, ταξινομιών, ταξινομικών συστημάτων και καταλόγων καθιερωμένων όρων - στο εξής Λεξιλόγια - και την δημοσίευσή τους ως Ανοιχτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (ΑΔΔ). Αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της στρατηγικής του, με στόχο, αρχικά, να χρησιμοποιηθεί ως ένα επιστημονικό εργαλείο για την δημιουργία και καθιέρωση των λεξιλογίων που αναπτύσσονται και αξιοποιούνται από το προσωπικό του ΕΚΤ για την τεκμηρίωση και τον εμπλουτισμό των υποδομών περιεχομένου του (Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, Ιδρυματικό Αποθετήριο ΕΚΤ "Αριάδνη", συσσωρευτές πολιτιστικών και επιστημονικών δεδομένων SearchCulture.gr και OpenArchives.gr, κ.λ.π.) αξιοποιώντας τεχνικές σημασιολογικής αναπαράστασης της γνώσης.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστηκά του Semantics.gr είναι ότι πέραν του SKOS, μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε Μοντέλο Δεδομένων που μπορεί να εκφραστεί ως OWL οντολογία. Ένα μοντέλο δεδομένων χρησιμοποιείται ως μήτρα για την δημιουργία ενός Σχήματος Λεξιλογίου που περιγράφει και ορίζει με ακρίβεια την δομή ενός Λεξιλογίου που φιλοξενείται στην υποδομή. Πρακτικά, το σχήμα ενός λεξιλογίου καθορίζει με ακρίβεια τη φόρμα εισαγωγής ή ενημέρωσης μέσω της οποίας ο χρήστης προσθέτει ή ενημερώνει Σημασιολογικούς Πόρους.
Στόχος του ΕΚΤ, ευρύτερα, είναι το Semantics.gr να αποτελέσει μία κεντρική δημόσια πλατφόρμα στην οποία δημοσιεύονται έγκριτα λεξιλόγια προς χρήση και επανάχρηση από φορείς, την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό.
Το Semantics.gr απευθύνεται σε έγκριτους φορείς οι οποίοι είτε θέλουν να δημοσιεύσουν κάποιο λεξιλόγιο στο Σημασιολογικό Ιστό (ΣΙ) είτε θέλουν να αξιοποιήσουν υπάρχοντα δημοσιευμένα λεξιλόγια κατά τη διαδικασία της πρωτογενούς τεκμηρίωσης του υλικού τους ή και για το σημασιολογικό εμπλουτισμό των ψηφιακών συλλογών τους. Απευθύνεται πρωτίστως σε επιστημονικούς ή πολιτιστικούς φορείς, καθώς και σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτούς. Απευθύνεται επίσης στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό ως κεντρικός κόμβος πρόσβασης σε επιστημονική ορολογία και καθιερωμένες επικεφαλίδες.
Το Semantics.gr περιλαμβάνει μία σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό:
Σελίδα παρουσίασης ενός MADS/RDF PersonalName σημασιολογικού πόρου
Προβολή καταργημένων οντοτήτων και συσχετίσεων σε ένα MADS/RDF CorporateName Λεξιλόγιο
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί και δημοσιευθεί στο Semantics.gr 48 Λεξιλόγια που καλύπτουν διάφορες θεματικές, όπως: τύποι πολιτιστικών αντικειμένων, χρονικές περίοδοι στον Ελλαδικό χώρο, θεματικές επικεφαλίδες, επιστημονικά πεδία κ.ά.). Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και από συμπράξεις ευρωπαϊκών έργων, όπως τα Triple και CatRIS. Πολλά από αυτά είναι πρωτότυπα Λεξιλόγια, ενώ άλλα εμπλουτίζουν υπάρχοντα (UNESCO thesaurus, Library of Congress Subject Headings, Library of Congress Classification), για παράδειγμα με ελληνικές αποδόσεις. Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε όλα τα δημοσιευμένα λεξιλόγια εδώ. Χαρακτηριστικά λεξιλόγια και ο παρουσιάζονται στην ενότητα Μελέτες Περίπτωσης.
Δεν υπάρχουν θεματικοί περιορισμοί στο αντικείμενο και το εύρος των λεξιλογίων που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Semantics.gr. Μπορούν δηλαδή αυτά να αφορούν οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο με το οποίο ασχολείται με συστηματικότητα ένας φορέας, όπως για παράδειγμα ορολογία για την αρχαιολογία ή την ιστορία της τέχνης, τις φυσικές επιστήμες, ιατρική ορολογία ή λεξιλόγια στον τομέα των επιχειρήσεων ή των δημοσίων υπηρεσιών. Με βάση το θεματικό εύρος των λεξιλογίων που υπάρχει σήμερα στην υποδομή, αυτά είναι οργανωμένα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
Οι κατηγορίες αυτές ωστόσο μπορούν να διευρυνθούν ανάλογα με τα αντικείμενα ενασχόλησης των φορέων που χρησιμοποιούν την υποδομή ή τις ειδικότερες ανάγκες του ΕΚΤ.
Η ανάπτυξη του Semantics.gr ξεκίνησε από το EKT το 2015 με ίδια μέσα και εσωτερική τεχνογνωσία με σκοπό να αποτελέσει την κεντρική υποδομή του φορέα για την ανάπτυξη και την συγκέντρωση Λεξιλογίων και Καταλόγων Καθιερωμένων Όρων και την αξιοποίησή τους από τις Υποδομές Περιεχομένου που αναπτύσσει.
Από το 2020, το Semantics.gr αναβαθμίζεται και επεκτείνεται στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης" (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μεταρρύθμιση Δημοσίου τομέα", ΕΣΠΑ). Το Έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2023 και μεταξύ άλλων έχει ως στόχους την διάθεση του Semantics.gr ως ολοκληρωμένη υπηρεσία σε φορείς, την διασύνδεσή του με τις υποδομές περιεχομένου του ΕΚΤ και την ανάπτυξη και δημοσίευση νέων Λεξιλογίων προς χρήση και επανάχρηση από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό.